odchudzanie
  Start » Katalog » Wysyłka i zwroty Moje konto  |  Koszyk  |  Zamówienie  |  Szukaj   
serwis dla sportowcówodżywki olimp

Akcesoria (50)
Aminokwasy (171)
Batony (18)
Glutamina (37)
Hmb (31)
Kreatyna (113)
Literatura (5)
Napoje izotoniczne (32)
Odchudzanie (188)
Odzież sportowa (8)
Odżywki białkowe (228)
Odżywki typu Gainer (129)
Odżywki węglowodanowe (41)
Pozostałe (120)
Produkty energetyczne (39)
Regeneratory stawów (31)
Stacki, Boostery, Volumizery (97)
Witaminy i minerały (80)
Zestawy promocyjne (17)
Zma i tribulus (53)
Żele, kremy, ma¶ci (4)

Kontakt


Dieta
Kulturystyka
Odchudzanie
Mięsnie
Sterydy
Suplementy
Trening

BIAŁKO

 

Wielkość dziennego spożycia białka może wahać się w dość szerokim zakresie. Niektórzy kulturyści spożywają tylko 80-100 g białka dziennie przez okrągły rok i stale zwiększają masę mięśniową. Inni kulturyści spożywają 150-200 g białka dziennie. Pełne białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, jaja i produkty mleczne) posiada zrównoważony skład, jeśli chodzi o niezbędne aminokwasy. W białku tkanki mięśniowej człowieka występują 22 rodzaje aminokwasów. Osiem spośród nich nie może być wytwarzanych w ludzkim organizmie. Nazwano je niezbędnymi i muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Białko roślinne nie zawiera wcale – lub tylko bardzo małe ilości – niezbędnych aminokwasów. Trzeba więc bardzo starannie łączyć różne źródła białka roślinnego, aby zwiększyć ich skuteczność. W celu zapewnienia wysokiego poziomu spożycia i przyswajalności białka przez organizm, należy spożywać 4-5 mniejszych wysokobiałkowych posiłków, zawierających po około 30 g białka każdy (korzystając przy tym z niskotłuszczowych źródeł białka). Jednym z poważniejszych problemów w przeszłości (jeśli chodzi o spożycie tak dużych ilości białka) było preferowanie przez kulturystów głównie mięsa wołowego, jaj i produktów mlecznych. Te rodzaje białka zawierają duże ilości tłuszczu.

Więcej o źródłach pozyskania białka przeczytasz na
https://www.megapower.pl/blog/skad-pozyskiwac-bialka-dla-naszego-organizmu/

W diecie niskotłuszczowej należy spożywać białko ze źródeł o małej zawartości tłuszczu. Poniższe zestawienie produktów wysokobiałkowych wskazuje, które z nich należy spożywać, a które nie, biorąc pod uwagę zawartość tłuszczów:

 

zalecane

nie zalecane

ryby, drób (białe mięso), białka z jajek , warzywa i rośliny.

wołowina, wieprzowina, zółtka z jajek, skóra z drobiu.

 

Ogólnie można stwierdzić, że wieprzowina zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż wołowina, wołowina więcej niż drób, a drób więcej niż ryby. A więc na diecie niskotłuszczowej znacznie korzystniej jest jeść drób niż wołowinę. Białko jest potrzebne do naprawy uszkodzonych komórek mięśniowych oraz do rozrostu tkanek. Najlepszymi źródłami są:

 

  • ryby,

  • kurczaki,

  • chude mięso,

  • indyki,

  • odtłuszczone mleko,

  • białko z jajek,

  • orzechy,

  • soja,

  • produkty wytwarzane z serwatki oraz niektóre warzywa.

 

Wartość odżywcza jajek
 

Substancje odżywcze

Całe jajko kurze

Białko jaja kurzego

Ilość kalorii

75,0 kcal

17,0 kcal

Białka

6,3 g

3,5 g

Tłuszcze

5,0 g

-

Węglowodany

0,6 g

0,3 g

Cholesterol

215,0 mg

-

Witamina A

317,0 IU

-

Witamina D

24,5 IU

-

Kwas foliowy

23,0 mcg

1 mcg

Ryboflawina (B2)

0,254 mcg

0,151 mcg

Żelazo

0,72 mg

0,01 mcg

Magnez

5 mg

4 mg

Sód

63 mg

55 mg

 

AMINOKWASY O ROZGAŁĘZIONYCH ŁAŃCUCHACH:
 

Substancje odżywcze

Całe jajko kurze

Białko jaja kurzego

Leucyna

0,543

0,296

Izoleucyna

0,341

0,199

Walina

0,381

0,224